Dwèrs op het ijs gaat voor duurzame schaatsbaan

Gepubliceerd op 23 oktober 2022 om 20:36

Na drie jaar voorbereidingen gaat het er dit jaar toch écht van komen: drie weken lang een schaatsbaan met Wintercafé in het Park van Nuenen! De organisatie van Dwèrs op het ijs gaat voor een duurzame, synthetische schaatsbaan. “In deze tijden kunnen we het niet maken om zoveel energie te verbruiken om echt ijs te maken. Daarom gaan we voor een energieneutrale schaatsbaan.”

Drie weken lang kan er geschaatst worden op de schaatsbaan van Dwèrs op het ijs in het Park: van zaterdag 17 december tot en met zondag 8 januari 2023. Ook liefhebbers van curling kunnen hun hart ophalen met een heuse curlingcompetitie.

In het Wintercafé, dat direct aan de schaatsbaan ligt, zijn in die periode ook volop activiteiten voor jong en oud. En mogelijkheid om gezellig samen te komen. “We willen kinderen sportief bezig laten zijn, en inwoners van ons dorp verbinden”, zegt Brigit Span, voorzitter van stichting Dwèrs op het ijs.

Duurzaam

“Al voor de zomervakantie werd duidelijk dat we, na twee jaar corona, een nieuwe uitdaging hadden”, zegt Span. “De energiecrisis dwong ons tot nadenken. We vonden het niet verantwoord om een echte ijsbaan te realiseren, waar enorm veel energie in schiet. Daarom zijn we gaan kijken naar goede, duurzame alternatieven.”

Die vond de stichting in synthetisch ijs. “We hebben verschillende banen getest en zijn ervan overtuigd dat deze baan een goede ijsbeleving geeft. Diverse steden gingen ons al voor. Zo ligt er in Brussel, Detroit, Disneyland Parijs, Rio de Janeiro en in Chicago (op de 94ste verdieping!) al enkele jaren een schaatsbaan van synthetisch ijs.”

Het wordt een duurzame baan dus, die geen stroom of diesel verbruikt. De stroom die afgenomen wordt van de gemeente, wordt bovendien groen opgewekt. “We proberen ons evenement zo duurzaam mogelijk op te zetten.”

Programma

Het programma voor de drie weken dat Dwèrs op het ijs open is, wordt nog in detail ingevuld. Een kleine greep: in de eerste week mogen leerlingen van de Nuenense basisscholen gratis komen schoolschaatsen. Onze hoofdsponsors Jumbo Ton Grimberg en Bakkerij De Vocht zorgen ervoor dat alle scholieren een worstenbroodje en warme chocolademelk krijgen om het schaatsuitje compleet te maken.

Tijdens de opening op zaterdag 17 december komt een schaatspaar van het nationale team ijsdansers laten zien wat je allemaal kunt doen op onze schaatsbaan. Dat wil je niet missen!

Het Van Binsbergen Trio komt op zaterdag 18 december het Wintercafé op de kop zetten met een ballen en brallen-avond. Verder hebben we een hilarische Dwèrse Babes Bingo-avond, een StefStuntpiloot-avond, discoschaatsen, een Foute Kersttrui-party, een curlingtoernooi, pubquiz en nog veel meer. Op onze website volgt later het volledige programma.

Vrijwilligers

Om dit volle programma op het ijs en in het Wintercafé te kunnen draaien, is de organisatie hard op zoek naar helpende handjes. Voor het onderhoud van de schaatsbaan, tot de schaatsverhuur, het slijpen van schaatsen, en in het Wintercafé. Wil jij mee helpen als vrijwilliger om de allereerste editie van Dwèrs op het ijs tot een succes te maken? Scholieren die hun maatschappelijke stage willen lopen bij de schaatsbaan, zijn ook welkom. Meld je dan aan via het formulier.

Reactie plaatsen

Reacties

Marlies Gijsbers
2 jaar geleden

Hierbij wil ik me aanmelden als vrijwilliger. Mijn geboortedatum is 17-12-1952